FORGOT YOUR DETAILS?

Muzej vazduhoplovstva u Beogradu

Muzej_00Originalni primerci mnogih letelica prikazanih u knjigama koje je objavila izdavačka kuća „Aero komunikacije”, kao i obimna istorijska i tehnička dokumentacija o razvoju srpskog i jugoslovenskog vojnog i civilnog vazduhoplovstva, prikupljeni su i sačuvani u zbirkama Muzeja vazduhoplovstva Beogradu. Zbirke imaju veliki značaj za očuvanje tradicije nacionalnog vazduhoplovstva, ali čine i važan deo svetske vazduhoplovne baštine, pošto se među više od 200 sačuvanih letica nalaze i mnogi od najčuvenijih aviona iz istorje svetskog vazduhoplovstva. Neki od njih su i jedini sačuvani primerci.
Muzej je osnovan februara 1957. u okviru vojnog vazduhoplovstva ali su se u akciju prikupljanje eksponata ubrzo uključile i domaće civilne vazduhoplovne institucije i preduzeća. Kada su krajem 60-ih godina zbirke prerasle skučene mogućnosti čuvanja i izlaganja na lokaciji starog beogradskog aerodroma, najviši pretstavnici domaćeg vazduhoplovstva odlučili su da se zajednički pristupi izgradnji novog namenski građenog objekta na međunarodnom aerodromu, koji sada nosi ime Nikole Tesle. Za organizovanje izgradnje i opremanja novog objekta i postavljanja stalne izložbene postavke, 1971. je osnovana zajednička institucija civilnog i vojnog vazduhoplovstva „Muzej jugoslovenskog vazduhoplovstva u osnivanju“, koja je uz brojne poteškoće uspela da projekat ostvari, pa je Muzej otvoren za posetioce 21. maja 1989. godine.
Krajem prve decenije 21. veka u zbirci originalnih letelica Muzeja nalazilo se preko 200 eksponata. Među svetske raritete, iz ove zbirke se ubrajaju italijanski lovac Fijat G-50 ali i neki drugi tipovi, kao što su lovci Me-109 G-2, Jak-3, Spitfajer, Hariken, Il-2, Foke vulf 190, JU-52, F-117 i neki drugi tipovi. Sačuvan je i veliki broj značajnih aviona i jedrilica domaće konstrukcije i izrade, od replike aviona Sarić 1, eksprimentalnih aviona konstrukcije puk. Bešlina, savremenih mlaznih Orla i Super galeba G-4 i jedrilica Košava, Orao i Meteor kao i druge poznate domaće letelice. Značajne zbirke čine i preko 120 aviomotora, 8000 dugih istorijskih i tehničkih eksponata, obimna tehnička dokumentacija, zbirke plakata i druge kolekcije.
Zahvaljujući ovim zbirkama i modernom objektu, Muzej vazduhoplovstva u Beogradu ubrajaju među vodeće institucije ovog tipa u svetu.

TOP